号数 ばね論文集34(1989)
ページ数 pp. 38−43
種類 論文
論文名 ばね鋼の組織におよぼす改良オースフォーミングの影響
Title The Effects of Modified Ausforming on Structure of Spring Steel
著者 杉本 淳 ・ 田中 達夫 ・ 大木 喬夫 ・ 脇門 恵洋
Author Atsushi SUGIMOTO・Tatsuo TANAKA・ Takao OHKI・Yoshihiro WAKIKADO
抄録 鋼の有効な強靭化方策の1つとして改良オースフォーミング1)がある。本報告では、ばね鋼の改良オースフォーミングについての基礎的知見を得るために加工フォーマスターを用いてシミュレーション実験を行い、鋼の硬さ、ミクロ組織等におよぼす改良オースフォーミングの影響を調査した。また加工温度等の改良オースフォーム条件を変化させ、それが改良オースフォームの効果にどのような影響を与えるかを調査した。その結果を要約すると以下の様になる。
 (1)改良オースフォームにより焼入れ硬さは上昇し、焼入れ組織は微細化する。
 (2)SUP9Aの温度650℃でオースフォームしたものは加工による拡散変態促進のため不完全焼入れとなり硬さは著しく低下した。また800℃以上で改良オースフォームしたものは再結晶を起こし、焼入れ硬さの上昇する効果は減少した。
 (3)加工後焼入れまでの放冷時間が長くなると静的回復、再結晶等の復旧現象によりオースフォームの効果は減少する。 
 (4)改良オースフォームにより焼もどし軟化抵抗性は増大する。
Abstract Modified ausforming1) is one of effective methods of toughening the steel. In this paper, we made simulated experiments to get basic knowledge of modified ausforming of spring steel, with the simulator hot working, and investigated effect by modified ausforming to hardness and structure. And we investigated how it influenced effect by modified ausforming, by changing conditions of modified ausforming such as working temperature. 
 This main conclusions are summarized as follows:
 (1)Quenched hardness rises and martensite is refined by modified ausforming.
 (2)In the case of modified ausforming at 650℃ in SUP9A, the diffusion transformation is accelerated and hardning is imperfect, so the hardness remarkably drops. And in the case of the process at more than 800℃, the effects of the process decrease by recrystallization.
 (3)With the prolongment of the air cooling time before quenching, the effect of modified ausforming decrease by recovery and recrystallization.
 (4)Tempered hardness rises by modified ausforming.
著者の所属 愛知製鋼株式会社
Belonging Aichi Stell Works, Ltd.
Key Words